Abd-el-Hazred

 rco008_w_1467438911.jpg

Abd-el-Hazred (616-os Föld)

Igazi neve: Abd-el-Hazred

Jelenlegi álneve: Abdul Alhazred

Más nevek: Alhazred, Az Őrült Arab (The Mad Arab), A Mester (The Master), Halálisten (Deathgod), Halál Isten (Death God), Halál-Isten (Death-God)

Hovatartozás: Különböző bűnöző bandák vezetője

Foglalkozása: Varázsló, bűnöző

Nem: Férfi

Eredet: Emberi 

Állapot: Élő

Születési hely: Szaúd-Arábia

Alkotók: Howard Phillips Lovecraft / Dwight J. Zimmerman / Nelson Yomotov (Író), Paul Ryan (Rajzoló)

Első megjelenése:

  • Tarzan #15 - 1978. Augusztus
  • Tarzan #16 - 1978
  • Tarzan #17 - 1978
  • Tarzan #18 - 1978
  • Tarzan #19 - 1978
  • Tarzan #20 - 1979
  • Tarzan #21 - 1979
  • Tarzan #22 - 1979
  • Tarzan #23 - 1979
  • Marvel Comics Presents #152 - 1994
  • Marvel Comics Presents #153 - 1994
  • Marvel Comics Presents #154 - 1994
  • Marvel Comics Presents #155 - 1994

Képességek: Abdul-t emberfeletti erővel rendelkező embernek tartották, mivel számos mágikus képességgel rendelkezett. Tud teleportálni (általában megjelenik, majd egyfajta zöld füstfelhő kíséretében eltűnik), és bárkit képes az uralma alá hajtani. Emberfeletti erje van, képes démonokat megidézni.

Gyengeségek: Ha valaki képes ellenállni az általa megidézett démonok pszichikai támadásainak (mentális pajzs), az illetőre küldött támadás visszaverődik, és száműzi Abdul-t a démonok birodalmába. 

Felszerelés: Hatalma feltehetően sokkal nagyobb, amikor a birtokában van a Necronomicon.

Megjegyzések: Abdul Alhazredet H. P. Lovecraft készítette a "The Nameless City" (1921) című novellához, és a Marvel Comics-ban mutatták be a Monsters Unleashed #3 (1973. november) című műben, majd pedig először a Tarzan #15-ben jelent meg. (1978. augusztus).

A "The Nameless City" (A Névtelen Város) című novellát Edgar Rice Burroughs ihlette az "At the Earth's Mag" (1914) című filmben. A Marvel Comics a két szerző munkáját a Tarzan #15 (1978. augusztus) és a #23 (1979 április) közötti történetciklusban kötötte össze, amelynek kiemelt főszereplőjét, Tarzant szintén Edgar Rice Burroughs alkotta meg.

Történet

8. század

Abd-el-Hazred a Kr.u. 8. században született Szaúd-Arábiában. Még ugyanebben az évszázadban megalkotta a legendás Necronomicon-t, egy erőteljes mágikus kötetet. Úgy hírlik, a könyvet a Darkhold mintájára készítette. Egyes elméletek szerint mint a Darkhold, mint a Necronomicon, a Zoroaster Oracles, mint pedig más misztikus tekercsek és könyvek egyszerűen az ókori írások tökéletlen másolatainak gyűjteményei, amelyeket eredetileg R'llyeh falaira véstek az ősi lények.

Pellucidar

Alhazred eredete ismeretlen. Csupán annyit lehet tudni, hogy a sivatagban élő rabszolgák vezetője volt. Kegyetlenül bánt mindannyiukkal, ezért fellázadtak ellene. A lázadás sajnos kudarcba fulladt, vereséget szenvvedtek urukkal szemben. Valami pozitív eredménye azért mégiscsak volt a harcnak: Alhazred megsebesült, és Pellucidar birodalmában egy piramisban csapdába esett a lelke. A lelke egy hüllő szoborba költözött. Nemsokkal később sikerült rávennie a rabszolgákat, hogy megkeressék azt a portált, amibe beleesett, és meghalt.

 rco019_1582531347.jpg

Meg is találták a barlangot, de az egyik rabszolga inkább a menekülést választotta, ezért Alhazred hű rabszolgái megölték őt. Ezt a gyilkosságot Tarzan is látta. A rabszolgák elvitték Alhazred-et Pellucidar-ba, ahol elfogták az afrikai hercegnőt, Ayesha-t. Céljuk a lánnyal az volt, hogy áldozata által Alhazred visszanyerhesse teljes hatalmát.

Tarzan összegyűjtött egy csapatot, hogy megállítsák Alhazred-et, ám a törzs elbukott. Ayesha-nak és Tarzan-nak azonban sikerült azon a portálon keresztül elmenekülnie, amelyet Alhazred nyitott. Egy kannibál törzs irányításával megérkeztek Mahar dzsungelvárosába. Alhazred-nek az összes mágikus erejét fel kellett használnia ahhoz, hogy megtalálja őket. Hiába mentek utánuk, már túl késő volt: Mahar-ban találtak egy kristályt, melynek segítségével fegyvert készítettek Alhazred ellen.

 rco008_1583627069.jpeg

Amikor találkoztak, azonnal egymásnak estek. Ayesha megpróbálta a kristállyal megölni Alhazred-et, de sajnos nem sikerült neki. Több rabszolga is fellázadt Alhazred ellen, azonban külösebb erőfeszítés nélkül pillanatok alatt kiiktatta mindannyiukat. Ezt követően Alhazred megtámadta Tarzant is: azt tervezve, feláldozza majd, de a kristály valami folytán legyengítette őt, és elszívta az életerejét. Egyszerűen hamuvá lett.

Rozsomák vs. Alhazred

Az elmúlt években Abdul Alhazred (vagy lehetséges, hogy valamiféle klónja) megpróbálta átvenni Madripoor bűnbirodalmát, amit eredetileg a Tyger Tigris nevű szervezet uralt. Alhazred ügynökei elrabolták Tigrist és Archie Corrigan-t, de a belső konfliktusok miatt a repülőgépet szabotálták, és ebből kifolyólag Madripoor dzsungelében lezuhant. Rozsomák szerencsére ott volt, és segített a párosnak megmenekülni. Az X-Men tagjai azt állították, hogy nem ismerik Alhazred-et, de tisztelik az erejét, ugyanis számos legendát hallottak már róla.

 rco009_1467438911.jpg

Valamivel később Alhazred megtámadta, és legyőzte Rozsomákot. Újra elrabolta Tigrist és Corrigant. Amikor Rozsomák visszatért, hogy ismét megmentse őket, Alhazred kieresztette legbelső, leggonoszabb démonjait abban reménykedve, hogy végre végez Rozsomákkal, ő azonban sikeresen ellenállt ezen pszichikai támadásoknak: Rozsomák ezáltal tulajdonképpen saját fegyverével győzte le Abdul-t.

rco008_1467439117.jpg

Címkék: karakterek, Marvel