Föld - Earth

earth_from_avengers_vs_x-men_infinite_vol_1_6_001.jpg

Név: Föld

Álnevek: Aesheim, Arctilan, Nagy Kék Márvány (Big Blue Marble), C-53, D2K1, Földrendszer, Fer-Kel, Klakmud, Ky, Midgard, Új Midgard, Új Hala, Ultron bolygó, Sol-3, Tellus, Terra, A Bosszúállók világa, A Kék Bolygó (The Blue Planet), A világ, Harmadik Szikla (Third Rock from the Sun), 8-as Elmegyógyintézet (Asylum 8), 616-os Föld

Első megjelenés:

  • Motion Pictures Funnies Weekly #1 - 1939. április

Helyadatok: Sol csillagrendszer, Tejút, 616-os Realitás

Népesség: 7 milliárd

Alkotó: William Blake Everett

Tengelyének ferdesége: 23,439281°

Felszín: 70,8% víz (361126400 km²), 29,2% szárazföld (148939100 km²)

Egyenlítői kerület: 40075,02 km

Felszín területe: 410072000 km²

Térfogata: 1,0832073x1012 km³

Tömeg: 5,9736x1024 kg

Átlagos sűrűsége: 5515,3 kg/m³

Felszíni gravitáció: 9,7801 m/s² (0,99732 g)

Forgásidő: 0,99726968 nap (23 óra 56 perc 4,1 másodperc)

Forgási sebesség: 465,11 m/s = 1674,396 km/h (az Egyenlítőnél)

Minimum felszíni hőmérséklet: -89,2 °C

Átlagos felszíni hőmérséklet: 14 °C

Maximum felszíni hőmérséklet: 57,7 °C

Történet

A Föld a harmadik bolygó a naprendszer középpontjától számítva, amely a Nap körül, ekörül pedig egy Hold kering.

A 616-os világ ugyanazzal a történelemmel bír, mint a mi világunk, minden ugyanúgy megtörtént, ahogyan a mi múltunkban, viszont emellett új személyek, események is megjelentek a múltban és a jelenben is. Új államok jöttek létre (Genosha, Wakanda), hősök és bűnözők születtek meg, és szervezetek keletkeztek (Shield, Hydra, Bosszúállók).

Midgard, ahogyan az asgardiak nevezik, a Kilenc Világ közé tartozik és Jöttünheim mellett Ygrdassil, a Világfa középső szintjén található. Midgardot a Világkongresszuson egyetlen ember képviseli. Ezt a címet Bill Cobb és Jane Foster is viselte.

 progenitor_28celestial_29_28earth-616_29_from_avengers_vol_8_26_001.jpg

Képződés

Úgy tűnik, hogy mind a Nap, a Föld és a Hold is a Gigantus nevű óriási bolygó töredékeiből jött létre.

Közvetlenül a létrejötte után megszületett az Élet energiája Demiurge-tól, aki energiával vetette be a bolygót, létrehozva az Idősebb Isteneket.

Megjelentek az első kontinensek: Gondwana és Laurázsia.

Élet

evolution_from_s_h_i_e_l_d_by_hickman_weaver_vol_1_6.jpg

Fél milliárd évvel később, azaz 4 milliárd évvel ezelőtt, a vulkánok hője és a villámok impulzusának keverékéből a vizekben létrejött az élet építőköve, az első sejt, amely aztán kettévált. Az egyik sejt nem változott, míg a másik folyamatosan azokat a jellemzőket adta tovább a következő sejteknek 100.000 évente egyszer, amelyek legmegfelelőbbek lettek a gazdatestnek.

500 millió évvel ezelőtt aztán megjelentek az első halak, akiknek kialakulásában nagy szerepet játszott Gaea, az Élet Anyja, aki innentől kezdve az élet védelmezője lett.

A növények hamarosan elterjedtek, erdőségek fejlődtek ki. A halakból megjelentek az első kétéltűek, gyíkok és dinoszauruszok. Ez volt Set istenség kora. Aztán az első emlősök is megjelentek.

Kréta- és paleogén kihalási esemény

Gaea és Az, Aki Megmarad úgy döntöttek, hogy hagyják, hogy a dinoszauruszok kipusztuljanak, ahogy azt is, hogy az emlősök vegyék át a helyüket. Set nem igazán örült ennek a döntésnek, így a hüllőket az emlősök ellen irányította, de Atum az emlősök oldalán állt, és leverte a lázadást.

 earth_from_marvel_atlas_vol_1_1_001.jpg

Létező és elpusztult kontinensek

Kontinensek

  • Afrika
  • Antarktisz
  • Ázsia
  • Ausztrália
  • Európa
  • Észak Amerika
  • Dél Amerika

Egykori kontinensek

  • Pangea – a Föld prekontinentális/szuperkontinentális állapota
  • Gondwanaland
  • Laurasia
  • Mu
  • Lemúria – Mu részeként és önmagában kontinensként írják le; Elmerült
  • Atlantisz – Elmerült
  • Thuria – Hyboria lett
  • Hyboria - Európa , Ázsia és Afrika lett
  • Stygian kontinens – Afrika lett

Lakosság

Szuperhősök és gazemberek

A jelmezeket viselő, titkos identitású gonoszok elleni küzdelem hagyománya már régóta fennmaradt a világban (őskori Bosszúállók, középkori Fekete Lovag, vadnyugat - Fantom Lovas). Aztán a 20. században rohamosan megnőtt a hősök és gonosztevők száma. A 40-es években megjelent Amerika Kapitány, akihez aztán a modern időkben Pókember és sokan mások is csatlakoztak.

A Fantasztikus Négyes, a Galaxis Őrzői és az X-Men mellett hatalmas szerephez jutott a Bosszúállók csapata, akik így együttesen a Föld Legnagyobb Hősei címet érdemelték ki.

Mellettük azonban ott voltak a bűnözők is, olyanok mint Magneto, a Baljós Hatos, Kang, Ultron, Mephisto, a szimbióták, Dormammu és egyéb lények és egyszerű emberek.

Azonban a mutánsok faja, a Homo Superior vagy Homo Sapiens Superior, mindig is nagyobb félelmet táplált az emberekben, mivel nagyon sokan meg voltak győződve arról, hogy az emberek ezen faja átveszi majd a gyengébbek helyét. Ennek eredményeképp egy szervezet alakult ki a problémák kezelése, amelynek három táborra váltak szét: az elsők, akik békés együttélést kerestek az emberekkel (X-Men), akik úgy gondolták, hogy jóval dominánsabbak az emberi fajnál (Magneto és követői, Apokalipszis), és azok, akik az emberek védelmét tűzték ki a mutánsok kipusztításával és elzárásával (az őrszemek irányítói).

Az emberfeletti hatalom eredete

A legtöbb emberfeletti hatalmat az Égieknek köszönhetik a szuperképességűek többsége. Ők egy millió évvel ezelőtt látogatták meg a Földet, és kísérleteztek a modern kori emberek őseivel, persze ezt a folyamatot több más bolygón is elvégezték. Az eredmény két külön faj megszületése lett: az Örökkévalók és a Deviánsok. Emellett néhány ember génjeit x-génnel töltötték meg, amelyek aztán természetes módon aktiválódtak, és így létrejöttek a mutánsok.

Nagyon sok ember kapta meg hatalmát sugárzástól, szérumoktól, születés vagy öröklés, valamilyen baleset, tudományos kísérlet által, varázslattal, genetikai manipulációval, bionikus implantátumokkal. Viszont ritkán van az, hogy két embernek ugyanaz a hatalma. Az nem egyértelmű, hogy miért tették ezt az Égiek, azt viszont tudjuk, hogy továbbra is megfigyelik az emberiséget. Az emberi nép többsége még mindig nem tudja, hogy mitől eredhettek ezek a képességek.

Néhány embernek egyáltalán nincs hatalma, de ez nem gátolja őket abban, hogy egymás ellen vagy a Föld fenyegetései ellen forduljanak.

Az emberek között vannak zsenik, akik képességeiket önmaguk vagy az emberiség megsegítésére, vagy épp ellenük használják fel.

Akadnak szervezetek, akik veszélyes fegyverek birtokában vannak, amelyekre egy átlagos ember nem igazán tud szert tenni. A Maggia, a Shield, a Hydra és az A.I.M. is használ ilyeneket. Az egyik ilyen legnagyobb vállalat, amely ezeket az eszközöket gyártotta a Stark Vállalat volt, amelynek tulaja a Vasember identitás felvétele után megszüntette ezt. Ide lehet sorolni Kang-et is, aki jövőbéli technológiát használ, amellyel időutazásra is képes.

Energia források, fajták

 earth-616_0001.jpg

  • Akkumulátor hatás - A test sejtjei ugyanolyan funkcióval rendelkeznek, mint az akkumulátorok, és azokat külső forrásokból származó energia tölti fel. Leggyakrabban ez a gamma sugarak általi megfertőzésben részt vevő emberek tulajdonsága, amilyen például Hulk, Vörös Hulk vagy Amazon. Testük teljesítménye, ereje mindaddig megmarad, amíg az energia rendelkezésre áll, amíg az "elemek" le nem merülnek.
  • Pszichikus energia és pszionikus mező - Egy láthatatlan, ismeretlen energiaformáról van szó, amelyet minden élő agy generál, de csak azok képesek ehhez hozzájutni, akikben ez az erő meg van.
  • Extradimenzionális terek - Ezekből a terekből energiát lehet csapolni, és ezeket tárolhatók akár egy zsebdimenzióban, amelyből aztán a felhasználó képes "táplálkozni". Így képes Bruce Banner Hulkká változni, így képes Pym vagy Scott Lang Hangyává zsugorodni.
  • Sötét erő - Ez egy ismeretlen sötét anyag, amely egy másik dimenzióból, a sötét dimenzióból származik. Használatával egy áthatolhatatlan sötétséget lehet létrehozni, amelyet aztán meg lehet szilárdítani, formákká lehet alakítani, és az élőlényekből származó életenergiákat lehet használatával elnyelni. Sokan használják ezt az energiaforrást, de az egyedüli, akinél a pozitív használat figyelhető meg, az nem más, mint Köpeny.
  • Élő Fény - Olyan energiaforma, amely a sötét erő ellentéte, és amely fényre emlékeztet, és szintén saját dimeziója van, ahonnan származik. Gyógyító hatással bír, ami nem vonatkozik a sötét erőket használókra. Kard, Köpeny társa, ezen energia használója.
  • Enigma erő - feltételezhetően a mikroverzumhoz kapcsolódik, az Elsődleges-Erő forrása, amely a használókat Univerzum Kapitánnyá alakítja.
  • Mágia - használatával bárki megszegheti a fizika törvényeit, ugyanakkor vannak saját szabályai is. Mindenkiben jelen van, minden élőlényben. A Marvel Univerzum keretein belül minden ember képes lenne használni mágiát, persze a megfelelő képzettség és tanulás után, mivel sokan nem tudják, hogy ez hogyan is működik.

Más dimenzióbéli lények is használnak mágiát. Ezek az isteni lények már születésükkor ilyen képességekkel bírtak.

A Földön mindig létezik egy Legfőbb Varázsló, akinek feladata a Föld és az egész univerzum védelme az extradimenzionális betolakodókkal szemben. Jelenleg ezt a posztot Dr. Strange tölti be.

  • Pokoltűz - egy varázslatos, ám égető erő, amely hasonlatos a tűzhöz, de mégis hideg, mivel nem a testet, hanem lelket öleli át. Leginkább démoni lények használják, és a Pokol tüzéből táplálják hatalmukat. A hősök oldalán ezt a hatalmat Szellemlovas használja leginkább.

Természetfeletti lények

  • Angyalok - égi lények, akik a Menny extradimenzionális birodalmában élnek, és akiket Isten hozott létre egyetlen céllal, hogy az embereket szolgálják. Néhány angyal fellázadt ez ellen, és puccsot követtek el Isten ellen. Lucifer a társaival a Pokolba lett száműzve, ahol aztán démonná váltak.
  • Démonok - gonosz lények, akik az univerzum minden piti és gonosz ügyébe beledugják orrukat. Céljuk az, hogy minél nagyobb hatalomra tegyenek szert.
  • Idős Istenek - kozmikus hatalommal bíró lények, akik túlélték Demiurge pusztítását. Már 4 milliárd éve jelen vannak a Földön.
  • Gibborimok - óriási méretű istenek, akik már a Biblia megírása előtt is éltek a Limbo nevű dimenzióban.
  • Likantrópok - humanoid vérfarkasok, akik átok, harapás vagy öröklés által váltak vérfarkassá.
  • Istenek - kozmikus hatalommal bíró, halhatatlan, más dimenziókból származó emberek, akik már az őskorban is jelen voltak, és nagyon sok legenda alapjaivá váltak. A mitológiai istenek mellett kitalált istenek is léteznek a Marvel Univerzumban, akik már a világegyetem kialakulása előtt is léteztek.

Minden civilizációnak meg vannak a saját istenei: Ahau (maja), Akua (polinéz), Amatsu-Kami (japán), Annunaki (mezopotámiai), Apu (inka), Asgardi (norvég), Daeva (hindu), Dieva (szláv), Diwata (fülöp-szigeteki), Héliopoliszi (egyiptomi), Jumala (finn), Manidoog (észak-amerikai), Olimposzi (görög), Tenger (török és mongol), Téteoh (azték), Tuatha de Danaan (kelta), Vodu (nyugat-afrikai), Xian (kínai), Yazata (perzsa).

Mint kiderült a legtöbb ismert isten Gaea istennő leszármazottja, akiknek legerősebbjei több alkalommal összejöttek az Istenek Tanácsába a történelem során.

  • Vámpírok - élőhalott emberi, vérszívó faj, akiket varázslattal (pl. aque - atlantiszi vámpírok) vagy más vámpír általi harapás által váltak ragadozóvá, esetleg örökölték ezt az "erőt" (Penge). Léteznek olyanok is, akik nem emberekből táplálkoznak, ők a trükkök, akik a saját fajtársaikra vadásznak.
  • Zombik - reanimált holttestek, élőhalottak, akik az élőkkel táplálkoznak, és akik tudományos vagy biológiai fertőzés által jöttek létre.

Más fajok

  • Ethereals - fejlett humanoidok törzse, amelyet több ezer évvel ezelőtt génmanipuláltak a nuwaliak.
  • Szauriánusok - A nukleáris bombakísérletből származó sugárzás kölcsönhatásba lép a helyi gyíkfajokkal, és fejlett hüllőlényeket hozott létre.

Jeles személyiségek

Politikusok

  • Graydon Creed - a Friends of Humanity alapítója, egy olyan csoport, amely hevesen ellenzi a mutáns polgári jogokat. Az elnökválasztáson pályázó Creed-et egy tüntetésen agyonlőtték, és nemrégiben feltámasztották.
  • Victor von Doom - Lettország uralkodója.
  • Robert Kelly szenátor - Volt mutánsellenes aktivista és prominens amerikai szenátor, aki mutánsellenes platformon került hatalomra. A Wideawake Project és a Mutant Control Act elsődleges támogatója. Miután a mutáns Pyro megmentette az életét, Kelly az emberi/mutáns kapcsolatok javításán dolgozott, de nem sokkal később egy harcos mutánsellenes aktivista meggyilkolta őt, amiért Kelly elárulta az ügyüket.
  • Magneto - Genosha egykori uralkodója, nemzetközi mutánsjogi aktivista.
  • Namor - Atlantisz királya.
  • Sue Storm-Richards - Az Uhari trónkormányzója a Csúcson (The Peak).
  • Barack Obama - az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke.
  • Scott Summers - Az Utópia mutáns fajának vezetője. A Mutáns Forradalom egykori vezetője.
  • T'Challa - Wakanda királya, de már nem uralkodója.

Megjegyzések

  • a shiárok szerint a Föld egy M osztályú bolygó
  • nagyon sok lény úgy gondolta, hogy ők a Földön kialakult evolúció alakítója, manipulátora, és ez nagyon sok ellentmondást szül a fajok között
  • az eredetben, az ember keletkezésében ellentmondások lépnek fel az időutazások és az istenek vagy isteni lények közbeavatkozása miatt