Multiverzum

eefe65de77d811f0963e64e7cff4739b.jpg

Álnevek: Multi-Verse, Multispace, Polyverse

Állapot: Létező

Alkotók: Bill Everett, Steve Gerber

Első megjelenés:

  • Motion Pictures Funnies Weekly #1 (1939. április)

Történet

A Multiverzum olyan alternatív világok gyűjteménye, amelyek egyetemes hierarchiával rendelkeznek. Ez az egész az Omniverzum része.
Az alternatív világok között kisebb-nagyobb eltérések lehetnek; ha egy bizonyos realitásban valami megváltozik a jövőben vagy a múltban, akkor az egy alternatív világ kialakulásához vezet. Ezek a változások létrejöhetnek az időutazások miatt is.
Az Örökkévalóság (Eternity) egyszer kijelentette, hogy önmagának végtelen változata létezik, ezáltal megalapozta azt, hogy több alternatív valóság létezik a Marvel Univerzumon belül. Később a hatalmas Túlontúli (Beyonder) úgy becsülte, hogy "végtelennek tűnő dimenziók" állnak rendelkezésre ahhoz, hogy ezt követően feltárják a teljes Multiverzumot és annak "számtalan síkját". A Kereszteződés is végtelen számú dimenzióhoz vezet. Ezenkívül a Molekulaember, aki szinte mindentudó volt, azt is feltételezte, hogy a Föld univerzumának végtelen párhuzamos dimenziója van, amelyek együttesen alkotják a Multiverzumot. Magyarul a 616-os Realitás egy vastagított fekete vonal, amely az idő, a tér, a lét kialakulásától fut a végtelen felé, és emellett a fővonal mellett futnak párhuzamosan az alternatív világok vonalai. Ha ezeket a vonalakat összekapcsoljuk oldalt egy } jellel, akkor a jel mögé bátran odaírhatjuk jelentésként, hogy Multiverzum.

A Vishanti könyv, amely a kozmológiát részletezi, is említést tesz a Multiverzumról, illetve az ebben szereplő alternatív realitások számáról. Ezen realitások száma transzfinit, azaz összességében a végtelennél is nagyobb mennyiségben léteznek, és ez egyenlő a Multiverzummal.
Univerzum Kapitány leegyszerűsítve adta meg a Multiverzum fogalmát: határtalan. Sőt, az Élő Törvényszék (Living Tribunal) a Multiverzumra is úgy hivatkozott, mint egy végtelen birodalomra, és az Egy Mindenek felett (One Above All) maga is megerősítette azt az állítást, hogy végtelen valóságok léteznek.

A Multiverzumról szórványosan úgy írnak, mint egy végtelen létezési szinttel felruházott birodalom, amelynek extra dimenzióinak mennyisége a fogalmi végtelen szélességén átnyúlik.

A Multiverzum még a létezés minden időn és téren túli területeit is felöleli, túlmutat a valóság és az álom minden szintjén, így e határon túl a Túlon lakozik, amelyet a Külsővel (Outside) azonosítanak. Az élet és végzet hálója egy olyan szerkezet, amely a Multiverzum térképét alkotja, különböző csomópontokkal, amelyek az univerzumokat, és az embereket, különösen a Pók-Totemek avatárjait, objektumokat és eseménysorozatokat ábrázoló gombolyagokkal kapcsolja össze.

Multiverzális ciklus

Az égi háború óta a valóság a pusztulás és a megújulás ciklusain ment keresztül. A multiverzumok természetes élettartamúak, bár más okok miatt korán is véget érhetnek. Az egyes ciklusok között általában van egy semmi időszak. A jelenlegi Multiverzum eredetileg a Hetedik Kozmosz volt, egészen addig, amíg el nem pusztult, és Nyolcadik Kozmoszként újjászületett, a Hetedik közvetlen folytatásaként.

faek9vkxeaqriwj.jpgAz első kozmosz és a multiverzum teremtése

Kezdetben csak egy univerzum létezett: az Első Kozmosz. Az Első Kozmosz egyetlen univerzum volt multiverzum helyett. Az Első égbolt testében tökéletes, változatlan kozmosz volt. A magány hatására az Első égbolt létrehozta a Törekvőket (Aspirants) és az Égieket (Celestials), akik aztán megvívtak egy égi háborút. Az Égiek változást, evolúciót és halandóságot akartak, és a háború végén számtalan darabra zúzták az Első Kozmoszt, és ezekből a darabokból számtalan univerzum született, így alakult ki a végtelen lehetőségek első Multiverzuma, a Második Kozmosz. Ezzel beindultak a multiverzális ciklusok is.

A következő Multiverzumok minden iterációja a megújulás más-más példányán mentek keresztül, ami a nulláról induló minden létező elpusztításából és újjáteremtéséből állt, és minden egyes megújulás a Multiverzum további fejlődésére késztette.

eternity-universe-_1.jpeg

A második kozmosz

Az Égiek gyarmatosították a Második Kozmoszt, és "Omegák" nevű szolgákat hoztak létre, hogy segítsenek nekik az újonnan létrehozott Multiverzum kezelésében. A Második Kozmosz azonban csak néhány évezredig tartott, mert akkoriban minden új volt, beleértve a „minden halál” fogalmát is. A Második Kozmosz megszemélyesítője alig várta, hogy kipróbálja, és így önként meghalt.

Halála után Harmadik Kozmoszként született újjá. Az Égiek átmentek a következő Multiverzumba, míg az Omegák úgy döntöttek, hogy a Multiverzumon kívül maradnak a Második Kozmosz maradványaiban. Emiatt az Omegák Túlontúliak (Beyonders) néven váltak ismertté.

A Harmadik Kozmosz

main-qimg-914d63a51a6ff965c50258053ff516bd.jpg

A Harmadik Kozmosz volt az első, amely egy befejezett multiverzális ciklusból született (mivel az Első Kozmosz nem ment át ciklusokon, a Második pedig a háború sújtotta töredékeiből). A Harmadik Kozmoszt alapvetőnek tartották. Miután megtanulta a lét és nemlét állapotait a Második Kozmoszból, a Harmadik Kozmoszban (a „narratíva” legkorábbi formája) a konfliktus a létezés és a semmi között zajlott. Ezt a konfliktust az Élethozó Egy (Lifebringer One) (az első őrszem, vagy az első hős) és a Minden-ellenes (Anti-All) (az ősi űr) csatája képviselte. A Élethozó Egy legyőzte a Minden-ellenest, így a létezés legyőzte a nemlétet. A Minden-ellenes azonban számtalan töredékre szakadt, amelyekről azt feltételezik, hogy a nagy semmi változatai, amelyek a jövő kozmoszaiban fognak megjelenni.

A negyedik kozmosz

tumblr_fda233ba3b48c78d497ac4ce7162828c_3ab81eff_1280.jpg

A Negyedik Kozmoszban archetípusos lények laktak, akiket minták kötöttek össze. Végtelen ciklusokban harcoltak, ezeknek a mintáknak megfelelően. Amikor az „Aminek lennie kell” (What-Must-Be) (a világok felfalójának archetípusa) fenyegette a többi archetípust, Felhő (Cloud) (aki a Negyedik Kozmoszba utazott a Védelmezőkkel együtt) meggyőzte az archetípusokat, hogy törjék meg régi mintáikat, hogy egyesüljenek ellene. Az "Aminek lennie kell" átalakult a "Mi lehet"-té (What-Can-Be). A Negyedik Kozmosz archetípusai és mintái átkerültek a jövőbeli kozmoszokba.

Az Ötödik Kozmosz

main-qimg-1c5c9c9cf5613f3c4bc3292d595a8586-lq.jpg

Az Ötödik Kozmosz volt az első, ahol itt kezdődött a mágia és a varázslat. Egyik lakója Moridun, aki a Legfelsőbb Varázsló volt. Az Ötödik Kozmosz végén Moridun feltehetően a Kozmosz Érzékenységéhez kötött, és Omnimaxként, a Világok Felfalójaként továbbment a Hatodik Kozmoszhoz.

A hatodik kozmosz

363f496c0db58243924ce693cf1a2c62.jpg

A Hatodik Kozmosz a tudománynak szentelte magát, és állítólag ő indította el a koncepciót. Egyik bolygója a Taa volt, egy rendkívül fejlett világ, amelyről azt mondják, hogy nincs párja. Egy Galan nevű Taa-an rájött, hogy az univerzumuk haldoklik a Fekete Tél néven ismert pestis miatt. Az utolsó Taa-anok hajót indítottak az univerzum végpontjára, és Galan találkozott a Kozmosz Érzésével, aki közölte vele, hogy mindketten haldokolnak, de új életformaként átkerülnek a következő ciklusba: Galactus, a világ felfalója Világba. A Fekete Tél szerint szándékosan kímélte meg Galan-t, hogy Galactus hírnöke legyen.

A hetedik kozmosz

855fa8b179db905ea0fe632414abab4b.jpg

A Hetedik Kozmosz volt a legismertebb Multiverzum, csakúgy, mint a mai Multiverzum, egészen addig, amíg egy nagy csapás el nem pusztította. A Hetedik Kozmoszt alkotó számtalan valóság közül a legjelentősebbek a 616-os Föld (a Marvel-univerzum) és a 1610-es Föld (a Végső Univerzum) voltak.

X-Termination

Mielőtt az Égiek felosztották volna az Univerzumot a Multiverzumra, pusztító szörnyeket hoztak létre, amelyeket Kiírtóknak (Exterminators) hívtak, hogy egyensúlyt teremtsenek élet és halál között. A Kiírtók kikerültek az Égiek irányítása alól, így az Égiek bezárták őket a Multiverzum egyik univerzumába. A többoldalú utazás azonban meggyengítette az Égiek falait, lehetővé téve, hogy a Kiírtók eonokkal később megszökjenek.

A hasadék először az 13812-es Földön vált ismertté a Szfinx fejében. Lord Xavier, a Boszorkánykirály, a Náci Xavier és Xavier Fej elkezdtek civileket feláldozni egy interdimenzionális szakadéknak, hogy hatalomra jussanak. A transzdimenzionális X-Men megtudta menteni Xavier-t, és kis híján legyőzte Lord Xavier-t és a Náci Xavier-t. Sajnos az X-Men nem cselekedett elég gyorsan, hogy megmentse ezt a világot, és kénytelenek voltak interdimenzionális ugrásra, így a valóság és minden polgára felemésztette az Kiírtók örvényét.

3348640-xterminators00135.jpg

Eközben a 616-os Földön Árnyék (Nightcrawler) és a Sötét Bestia (Dark Beast) az Égi Álmodók (Dreaming Celestial) segítségével portált hoztak létre az Új Apokalipszishez. Sajnos ez a portál elég szélesre nyitotta a valóságok közötti szakadékot ahhoz, hogy az Kiírtók átjussanak a 295-ös Földre. Amikor a Kiírtók megjelentek, az X-Men, a transzdimenzionális X-Men és az X-Terminated fogtak össze. Az egyik Kiírtó a 616-os Földre indult, ahol elszívta az Égi Álmodó erejét, míg a másik két Kiírtó a 295-ös Földön maradt, az egyik a szakadékból táplálkozott, a másik pedig az Apokalipszis erejét kereste a Halálmagban. A 295-ös Földön zárták be őket, amikor Árnyék feláldozta magát, hogy lezárja univerzumukat.

Ultron kora

Miután Rozsomák többször visszautazott az időben, hogy megakadályozza az Ultron néven ismert gonosz mesterséges intelligencia erejének felemelkedését, a tér-idő kontinuum megszakadt, aminek következtében egy multiverzális hatalmas lökéshullám visszhangzott az időben és a térben, miközben a valóság összetörni látszott, mielőtt kihúzták volna. Egy "multiverzális káosz" szabadult fel, ahol számos más valóságból származó lény a valóság könnyein keresztül más univerzumokba került.

Betörések és a nyolcadik kozmosz

A Multiverzumon kívüli entitások, az úgynevezett Túlontúliak (Beyonders) úgy döntöttek, hogy kísérletet hajtanak végre ennek befejezésére. Minden valóságban levezényelték a Molekulaember "balesetét" abban a reményben, hogy egyszerre fog felrobbanni és mindent elpusztítani. Fátum Doktor és a 616-os Föld Molekulaembere ellenezték a Túlontúliakat, és a múltba mentek, hogy megöljék a Molekulaembereket. Sajnos ez a Multiverzum összehúzódását okozta, a Túlontúliak tervezésének részeként.

A Multiverzum összehúzódása a betöréseknek nevezett eseményekhez vezetett. A valóság az egész Multiverzumban rendszeres ütközéseket tapasztalt egymással, és a megfelelő bolygójuk, a Föld volt a fókuszpont. Hacsak a becsapódást nem sikerült elkerülni a két ütköző Föld egyikének elpusztításával, mindkét egymást metsző valóság megsemmisül, amikor a két bolygó érintkezik. Ráadásul a Multiverzum teljes élettartama lerövidül.

Míg számos különböző lény és embercsoport számos univerzumból megpróbálta elkerülni mindennek a halálát, végül mindez az utolsó két túlélő univerzum, a 616-os Föld és a 1610-es Föld közötti végső betöréséig jutott, amelyek később megsemmisültek. Mindegyik univerzumból csak néhány lakos élte túl a valóságot, mentőtutajokon, amelyek felfüggesztett animációban tartották őket. Köztük volt minden univerzum Reed Richardja, Mr. Fantasztikus és a Készítő (The Maker).

rco003_1469319728.jpg

Miután a Molekulaember segítségével ellopta az erőt a Túlontúliaktól, Fátum Doktornak sikerült megmentenie több elpusztult univerzum maradványait, és beolvasztani őket a Csatavilágba (Battleworld). Fátum nyolcéves uralma a Csatavilág uralkodójaként véget ért, amikor a két mentőtutaj felfedezése őrületet okozott. Fátum és Mr. Fantasztikus közötti összecsapás során a Molekulaember átruházta Reed-re a Túlontúli hatalmát, és közben elpusztította a Csatavilágot. A kapott erővel Mr. Fantasztikus fia, Franklin Richards segítségével univerzumról univerzumra megkezdte a Multiverzum helyreállítását. Ez az eseménylánc okozta a Nyolcadik Kozmosz létrejöttét. Azonban ahelyett, hogy a nulláról kezdték volna, a Hetedik Kozmosz nagy része átkerült a Nyolcadik Kozmoszba.

Örökkévaló háború

Még mindig neheztelve a több valóság létezése miatt, az Első égbolt úgy döntött, hogy megtámadja a Multiverzum jelenlegi megtestesülését, az Örökkévalóságot. Kihasználva az Örökkévalóság meggyengült állapotát, amelyet a legutóbbi újjászületése okozott, az Első égbolt láncokba kötötte, és elküldte Törekvőit, hogy belülről kifelé pusztítsák el. Ezenkívül az Első égbolt és a Törekvők megrontották a Káosz Urát (Lord Chaos) és a Főrendet (Master Order), ami arra késztette őket, hogy Logoszként átvegyék a Multiverzum uralmát.

rco003_1556105559.jpg

Az Örökkévalóság megerősödésének elősegítése érdekében a Készítő összegyűjtötte a Törekvők esszenciáját, és az Evolúció Mester (High Evolutionary) technológiáját használta, hogy megzavarja és lerombolja a szuperáramlást, azt a hálózatot, amely elválasztotta a valóságokat egymástól, és sikeresen egyesítette az Örökkévalóságon belüli minden univerzumot. A Készítő arra is használta ezt a lehetőséget, hogy átírja a Multiverzum törvényeit, hogy életre keltse az eredeti Végsőt (Ultimates) a megszűnt otthoni univerzumából. Annak ellenére, hogy a folyamat kezdetben megerősítette az Örökkévalóságot, és lehetővé tette számára, hogy kiszabaduljon az Első égbolt szorításából, hamarosan kontraproduktívnak bizonyult. Az Örökkévalóság kezdett romlani, ami megkönnyítette az Első égbolt elfogyasztását. Emiatt Galactus elküldte a saját Hírnökét, hogy állítsák meg a Készítőt.

Miután Spektrum (Spectrum - Monica Rembau) és az Evolúció Mestere megölte a Készítő akkori testét, a Hírnökök mindkét csapata együtt dolgozott, hogy visszafordítsák a Szuperáramlásban (Superflow) okozott károkat. A páncéljából származó nanitokat felhasználva az Evolúció Mestere technológiájában, amelyet a Készítő túlfejlesztett az alkotója értelmén, Vasember képes volt kölcsönhatásba lépni vele. Spektrum ezt követően arra használta az erejét, hogy összekapcsolja az Ultimates mindkét csapatának elméjét, lehetővé téve az együttes agyi erejüknek a gép működtetését, és a Multiverzum normál állapotának helyreállítását.

13310c3a5fb6e0714e8024e44058a1d3.jpg

Galactus és az Örökkévalóság Szemlálője (Eternity Watch) ezután belépett az Örökkévalóságba. A Soha Királynője (Queen of Nevers), aki újjáélesztette az Égieket, és a Fekete Párduc, aki a Tigrisistennel együtt felemelkedett, legyőzték a Törekvőket és Logoszt, megszabadítva az Örökkévalóságot káros befolyásuk alól. Az Örökkévalóság ismét lendülettel telve magához hívta a múlt kozmoszainak korábbi megtestesüléseit a távoli partról, hogy segítse őt az Első égbolt ellen. A múlt kozmoszainak ez a serege bebörtönözte az Első égboltot, és a létezés másik síkjára vitte, hogy meggyógyítsa.

Végtelen konfliktus

Amikor a leendő mindenható Thanos arra kényszerítette múltbeli énjét, hogy a saját útját kövesse az Asztrális Szabályozó (Astral Regulator) segítségével a kozmikus lények többségének elnyelésére, a kettő egyesült, majd elnyelte mind az Élő Törvényszéket, mind a Mindenek felett állót, és a maga megtestesítőjévé vált az egész Multiverzumban. Miután azonban a jövőbeli Thanos rájött, hogy a valóság egy hurokba ragadt, belátta, hogy az élet értelmetlen, és mindenkit úgy próbált "kiszabadítani", hogy megöli magát, és elpusztítja az egész teret és időt. Szerencsére Adam Warlock, Kang, a Hódító és a jelenlegi Thanos közös erőfeszítésének köszönhetően a jövőbeli Thanos terve leállt, és kitörölték a létezésből.

Lehetséges Kilencedik Kozmosz

A Kilencedik Kozmosznak legalább két lehetséges kimenetele van. Az első, a Nyolcadik Kozmosz idejének végén Franklin Richards és a 616-os Föld Galactusa voltak az egyedüli túlélők. Miközben arra vártak, hogy az entrópia befejezze a jelenlegi kozmoszt, felidézték univerzumuk és multiverzumuk történetét. Végül, amikor a Nyolcadik Kozmosz véget ért és az új elkezdődött, Galactus energiája egyesült Franklin-nel, aki a következő kozmosz világainak felfalója lett.

A másodikon, évmilliárdokkal a jövőben, a Nyolcadik Kozmosz végén, a Hulk egy alternatív változata, akit az Egy Alattvaló (One Belove All) megszállt, megölte az összes többi halhatatlant, és felemésztette az Univerzum Érzékét, hogy a következő kozmosz világainak felfalója legyen. Azonban az Egy Alattvaló hatása miatt ő lesz a Breaker-Apart. Ezt a kozmoszt láthatóan fejlett idegenek lakták, akik kristályokon, impulzusokon és színeken keresztül kommunikáltak egymással. Tízmilliárd év elteltével a Breaker-Apart elpusztította szinte az összes életet, fényt és bolygót az univerzumban, halottá téve azt, az utolsó túlélő lakos pedig halála előtt módosított Tiding-legyet küldött az egykori kozmoszba.

Kozmikus hierarchia


Minden ciklusnak megvan a maga kozmikus hierarchiája. A következő egy hiányos kozmikus hierarchia a Hetedik Kozmoszból.

1. szint: Az Élő Törvényszék
2. szint: Örökkévalóság, Végtelen, Halál, Feledés
3. szint: Master Order, Lord Chaos, Mistress Love, Sire Hate
4. szint: Galaktus, Égiek, Kronosz, az Idegen, a Szemlélők, a Föld istenei (pl. Odin és Zeusz)

Azonban minden ciklus elején az előző ciklus hierarchiája elavulttá válik, és az összes kozmikus entitás hatalmi besorolása átmenetileg változik, amíg az új hierarchia létrejön. Ezt bizonyítja a nyolcadik ciklus elején, amikor a Galactus képes volt legyőzni a Rendet és a Káosz urat annak ellenére, hogy alattuk volt a hetedik kozmoszban. Galactus a Világok Felfalójáról az Élethozóra cserélte a szerepet, és miután nem sikerült visszakényszerítenie, a Rend és a Káosz megpróbált fellebbezni az Élő Törvényszékhez. Az Élő Törvényszék azonban Galactus oldalára állt, mivel a régi kozmikus rend már nincs meg, és az új rendet még be kell állítani, ami azt jelenti, hogy Galactus szerepet cserélhető. Nem volt elégedett a döntéssel, és rájött, hogy maga az Élő Törvényszék is a kozmikus hierarchia része, a Master Order és a Lord Chaos ezután megölte az Élő Törvényszéket, mivel ő már nem volt felettesük.

A Rend és a Káosz ismét megpróbálta Galactust a Világok Felfalójává tenni, de ugyanazért az okból kudarcot vallottak, hogy megölhették az Élő Törvényszéket: nem volt meghatározott hierarchia.

Ennek kijavítására a Mester Rend és a Káosz Úr összeolvadt a Közöttivel, hogy létrehozzák a Logosz kozmikus entitást, és rákényszerítsék saját kozmikus hierarchiájukat. Logos végül vereséget szenvedett, és az Élő Törvényszék helyreállt. Nem ismert, hogy a Nyolcadik Kozmosz kozmikus hierarchiáját felállították-e már, és ha igen, miben különbözik a hetedik kozmosztól.

A Multiverzum védelmezői

Ezt a világot Merlin és a Britannia Kapitány Osztag védi. Minden realitás Nagy-Britanniájában létezik egy hely, egy torony, amely az adott Britannia Kapitány főhadiszállásául szolgál. Ezek a tornyok összeköttetésben állnak egymással. A hadtest egyes tagjai Merlin mágiájának és tudományának köszönhetően merítik erejüket ebből a kapcsolatból. Rajtuk kívül meg lehet említeni még az Idővonal Hatóságot és a Száműzötteket, akik szintén életüket szentelik a Multiverzum védelméért.

Folyamatosan új valóságok jönnek létre. Mivel a Marvel Comics időutazása általában eltérő valóságokat hoz létre, általában nem lehet megváltoztatni a történelmet vagy a saját múltunkba utazni. Azonban előfordultak kivételek e szabály alól, például Fátum Doktor időplatformjának használata és az Ezüst Utazó visszaküldése az univerzum elejére.

Az időutazás szabályai

Az időutazás működési módja a Multiverzumon belül nyitott a történetenkénti változatosságra, és így az alkalmazásában minden médiumban következetlenségek vannak.