Zhered-Na

237935-164588-zhered-na.jpg

Zhered-Na

Igazi neve: Zhered-Na

Álnevek: Legfőbb Varázsló

Rokonok:

  • Kaok (állítólagos apa)

Nem:

Eredet: Emberi varázslónő

Állapot: Elhunyt

Foglalkozása: Boszorkány

Alkotók: Steve Gerber (Író), Val Mayerik (Rajzoló)

Első megjelenése:

Képességek:

  • Varázslat: Zhered-Na korának egyik legerősebb mágiahasználója volt.
  • Előrekogníció: Hatalmas prekognitív képességekkel rendelkezett.
  • Asztrális kivetítés: Hozzáférhetett az asztrális síkhoz és más dimenziókhoz is.
  • Transzdimenziós teleportáció: Bebizonyosodott, hogy képes átszállítani másokat a dimenziós akadályokon.
  • Hosszú élet adományozása: Varázslatosan több mint 20 000 évvel meghosszabbítja egy tanítvány élettartamát.
  • Néha megidézett olyan entitásokat, mint Valka és Agamotto a varázslás során

Felszerelések: Volt egy könyve, amelyben minden mágikus tekercs szerepelt, amelyet azóta Zhered-Na Kötetének hívnak. Állítólag az egyik legerősebb varázskönyv, amit valaha készítettek, bár ereje feltehetően kisebb, mint a Darkhold-é.

Történet

Kataklizma előtti kor

Zhered-Na tehetséges és tisztelt varázslónő volt, olyan hatalmas erővel rendelkezett, hogy a kataklizma előtti Atlantisz népe tisztelte. Gyakorlott fehér mágia felhasználó volt, aki Valka-t imádta (állítólag Gaea idősebb istennő fia). Zhered-Na azonban megtapasztalta a jövő látomását, egy próféciát, amely Atlantisz elsüllyedésével, egy kataklizmával sújtja a nagy nemzetet. Atlantisz császára Kamuu és császárnője Zartra száműzték őt Atlantiszról, mivel megkérdőjelezték a látomását és nem volt hajlandó visszavonni szavait. Ezt követően egy csónakban sodródott, ahol Zhered-Na heteket töltött mély meditációban. Valka a hullámokban feltárta előtte az emberiség jövőjét, beleértve a háborúkat és borzalmakat, csodákat és hősöket, köztük Amerika Kapitányt és Pókembert. Végül a thuriai kontinensen partra szállt, amelyet később Eurázsia néven ismertek. Zhered-Na ott folytatta a jövőről szóló látomásait, amelyeket Valka küldött neki. Néhány thuriai telepes felismerte ezt, és tisztelni kezdték őt.

adventure_into_fear_1970-1975_015-010.jpg

Zhered-Na ezután tanította követőit Therea isteneiről és Sominus démonainak sötétségéről, de amikor rengések rázták meg a közeli várost, a közeli városlakók ezúttal ismét boszorkánynak ítélték, és elindultak, hogy megöljék. Saját halálát előre látva Zhered-Na úgy döntött, hogy szüksége van egy tanítványra, akit mágiájával ajándékozhat meg, ezért választott egyet imádói közül. Dakimh-nak hívták, akit Zhered-Na elvarázsolt, hogy lassan öregedjen, és mindent megtanult a szeretőjétől. Ezalatt az idő alatt Zhered-Na, a Legfőbb Varázsló híján, a Föld dimenziójának védelmezőjévé vált, és nagy valószínűséggel annak a korszaknak a Legfőbb Varázslónője lett, számos extradimenzionális entitással, például a Sötétség Lakójával (Dweller-in-Darkness) küzdve. Zhered-Na segítséget kért Valka-tól és Agamotto-tól, hogy legyőzhesse a Sötétség Lakóját, de hamarosan rájött, hogy még így sem elég erősek ahhoz, hogy elpusztítsák. Azonban kitalált egy másik lehetőséget: csapdába ejti őt egy másik dimenzióban a felfüggesztett animációban.

adventure_into_fear_1970-1975_015-012.jpg

Végső prófécia

Zhered-Na gyakran adott kultusz követőinek próféciákat, amelyek közül néhány még a jelenben is érvényes. Utolsó próféciája arról szólt, hogy démonok hordája támadja meg a modern idők Földjét. A Sötétség Lakója, még a zsebdimenzió csapdájában is, képes volt táplálni az atlantiszi félelmet, életet adva egy új, D'Spayre néven ismert entitásnak, amely magában foglalja saját tudatának egy részét. D'Spayre elkezdte befolyásolni a falubelieket Zhered-Na temploma alatt, és amikor Atlantisz süllyedni kezdett, a falusiak Zhered-Na-t és jóslatát hibáztatták, majd megtámadták a templomát. Zhered-Na, tudva sorsát, azt mondta követőinek, hogy meneküljenek, de legtöbbjüket megölték, osztozva a sorsában. Dakimh azonban sikeresen megszökött néhány más imádóval és számos tekercssel, amelyek Zhered-Na tudásának nagy részét tartalmazták. Dakimh ott vette át a vezetést, ahol Zhered-Na abbahagyta, és évszázadokon át harcolt D'Spayre-rel, végül elvette saját tanítványát, Jennifer Kale-t. Jennifer őse, Illyana Kale (aki az eredeti imádó leszármazottja volt) az összes megőrzött tekercset összeállította a Zhered-Na Tome néven ismert erőteljes könyvbe, és elbűvölte egy varázslattal, amely csak a saját leszármazottai számára teszi lehetővé a kötet visszaszerzését.

Modern kor

Egyszer segített Daimon Hellstrom-nak a Kometes demokígyó legyőzésében. Miközben Kometes tűzlény a Föld elpusztításával fenyegeti a modern kort, Hellstrom, Katherine Reynolds és Byron Hyatt visszamennek 20.000 évet a kataklizma előtti Atlantiszba, és megpróbálják megtudni, hogyan állítsák meg a lényt. Azonban fogságba estek és Kamuu császár és Zartra császárné elé vitték őket.

spotlight_v1_017_06.jpg

Azt követelik, hogy Daimon mutassa meg, hogyan működik a háromágú villája, de amikor Daimon megtagadja, elrendelik, hogy száműzzék őket a tengerre. Daimon ekkor pokoli erejét használva kiszabadul és visszaszerzi villáját, majd megszöknek egy hajóra. Ezután Daimon felveszi a kapcsolatot Zhered-Na-val, aki elviszi a Prime Mátrixba, hogy megtalálja a módját Kometes megállítására. Ott harcol a Mátrix őrzőjével, egy Spyros néven ismert lénnyel. A harc során Spyros eldobja a fejszéjét Daimon felé, de célt téveszt és eltalálja Kometes-t, megölve ezzel a démont, és kiküszöbölve a veszéyt a modern korban.

spotlight_v1_017_31.jpg

Címkék: karakterek, Marvel